5 Aplikasi Berkesan Untuk PdPc PAK-21

Untuk memastikan pembelajaran abad ke-21 dijalankan secara berkesan di dalam kelas, guru boleh menggunakan lima aplikasi di bawah semasa PdPc.

1. Kahoot!

Kahoot merupakan satu aplikasi online yang membolehkan guru membina kuiz interaktif yang terdiri daripada soalan pelbagai pilihan. Guru boleh tambah pelbagai media seperti imej, gambar rajah dan video ke dalam soalan-soalan yang dibina. Selepas membina kuiz, kuiz tersebut boleh dimain secara serentak dalam kelas.

 

2. Padlet

Padlet merupakan satu platform untuk murid belajar secara kolaboratif. Dalam Padlet, guru boleh memberikan murid satu topik dan murid boleh mengaksesnya dan meletakkan nota, gambar, audio dan video yang berkaitan di bawah topik tersebut. Aplikasi ini mendorong pembelajaran bersama dalam kalangan murid.

3. Plickers

Plickers merupakan satu aplikasi yang mudah dan senang digunakan. Guru yang mempunyai akses internet boleh membina soalan dan soalan akan dipaparkan kepada murid. Murid akan menunjukkan jawapan mereka menggunakan kad Plickers. Setiap kad adalah unik untuk setiap murid. Kad mereka akan diimbas menggunakan telefon pintar dan data akan dimuatnaik kepada soalan. Jawapan murid dan analisis boleh didapatkan secara real time.

 

4. Quizizz

Quizizz merupakan satu aplikasi untuk membina kuiz interaktif. Kuiz yang dibina boleh dijadikan kerja rumah untuk murid. Analisis jawapan murid juga boleh diperoleh secara mudah dalam aplikasi ini.

 

5. Tarsia

Tarsia merupakan satu aplikasi untuk membuat jigsaw puzzle. Guru hanya perlu menaipkan soalan dan jawapan dalamnya dan puzzle tersebut akan dijana secara automatik. Aplikasi ini senang digunakan dan murid akan berasa seronok menyelesaikan puzzle.

Semoga perkongsian ini boleh memanfaatkan guru dan memudahkan kerja guru sementara meningkatkan KBAT murid dalam PdPc PAK-21.

 

✅ Promosi LAZADA Terkini Diskaun Sehingga 70%: Klik Sini

Untuk cikgu-cikgu yang berminat untuk dapat bahan-bahan atau infomasi pendidikan yang terkini boleh Follow kami di:
Facebook Page: MyCikgu.net
Facebook Group: My Cikgu Group
Telegaram Channel: mycikgu